Petr Navrátil

Herec Jackie Chan získá Oscara za celoživotní dílo.

2. 09. 2016 17:06:46
Nikdy na Oscara nominovaný nebyl a ani na Zlatý Glóbus, i tak se Oscara dočká! A rovnou za celoživotní dílo. Řeč je o herecké legendě a mistrovi bojových umění z Hong Kongu Jackie Chanovi.

Stane se tak 12. listopadu 2016 na osmém ročníku Governors Awards 2016 v Los Angeles. Kdo nezná Jackieho Chana, jakoby nebyl. Na spoustě jeho filmů vyrůstala nejedna genereace lidí, a jelikož patří (hlavně v Asii) mezi jednu z nejlepších a největších akčních hvězd, nikdo se nemůže divit, že tuto poctu dostane. Pravda je, že jeho filmy nikdy nesplnily žebříček kvalit podle kritiků, nicméně, "normální" lidé jeho filmy zkrátka milují, i po těch letech, ale i dnes.

Další velká věc kolem Jackieho Chana je ta, že už podruhé za sebou je druhý nejlépe placený herec světa podle prestižního časopisu Forbes. Za minulý rok od června 2015 do června 2016 vydělal pan Chan přes 61 milionů dolarů nejen za film, ale i za podnikání, psaní scénářů, kaskadérství a právě i za ta bojová umění. Co lidé moc neví je to, že Jackie Chan je v Asii i uznávaný zpěvák, který vydal už kolem dvaceti alb. Více vydělal už jenom herec Dwayne "The Rock" Johnson.

Jackie Chan, vlastním jménem Čchen Kang-šeng se narodil 7. dubna 1954 v Hong Kongu. Své dětství strávil v diplomatické rezidenci francouzského konzulátu, kde pracovali jeho rodiče. Jeho první filmová zkušenost byla v jeho osmi letech ve filmu Big and Little Wong Tin Bar z roku 1962. Dodnes se nedochovala ani jedna kopie tohoto filmu. Po roce 1975, kdy jeho filmové začátky nebyly příliš optimistické se vydal za svými rodiči do Canberry v Austálii, kde jeho otec pracoval jako kuchař a kde Jackie krátce navštěvoval Dickson College a pracoval jako dělník na stavbě. Tehdy to finančně moc nezvládal a když nastala situace, kdy Jackie Chan neměl ani na živobytí, přijal roli v pornofilmu. Karta se obrátila, dnes patří mezi nejbohatší herce a nejznámější akční legendy.

Mezi jeho nejznámější filmy rozhodně patří Drak přichází (1973), Škola hada a Mistrův syn (1978), Navěky drakem (1988), Křižovatka smrti (1998) a její dvě pokračování, Tenkrát na východě (2000), Agent z Hong Kongu (2001), Tuxedo (2002), Cesta kolem světa za 80 dní (2004), animovaná pohádka Kung Fu Panda (2008) a její pokračování, Karate Kid a Chůva v akci (2010) a dalších cca 90 filmů, které natočil a má v plánu natočit. Jen na rok 2017 plánuje tři filmy a na rok 2018 dokonce filmů sedm.

Jackie Chan ovšem nebude jediný, kdo čestného Oscara dostane. Spolu s ním Oscara obdrží ještě střihačka Anne V. Coates, která dostala Oscara za střich filmu Lawrence z Arábie, castingová režisérka Lynn Stalmaster, která má na svém kontě více než 350 filmů a dokumentarista Frederick Wiseman, který nikdy na Oscara, stejně jako Jackie Chan, nominovaný nikdy nebyl, ale ve své sbírce má tři ceny Emmy, což je nejprestižnější cena za televizní tvorbu. Také se této ceně říká televizní Oscar.

Governors Awards se udělují Americkou Akademií filmového umění a věd vždy na podzim v listopadu, několik měsíců před slavnostním ceremoniálem Oscarů. Během večera jsou předáni Čestné Oscary veteránům Hollywoodu z různých filmových oborů. Jeden Oscar tzv. Jean Hersholt Humanitarian Award se na tomto ceremoniálu uděluje za angažování se v charitě. Tuto cenu dostala v roce 2014 například oscarová herečka Angelina Jolie nebo nejbohatší moderátorka světa Oprah Winfrey. Minulý rok získali čestného Oscara režisér Spike Lee a herečka Gena Rowlands. V minuloti tyto Oscary obdrželi například herci Steve Martin, Lauren Bacall, Eli Wallach nebo Angela Lansbury. První ročník těcho cen se konal 14. listopadu 2009 v Los Angeles.

Jsem rád, že tuto poctu Jackie Chan obdrží, dal lidem nespočet krásných filmů, smích, peckových akčních scén a co je nejdůležitější - radost. Doufám, že Jackie Chan nepoleví a tyto prvky radosti bude rozdávat ještě hodně dlouho, protože co by byl filmový průmysl bez Jackieho Chana a jeho bojových umění, no ne?!

Autor: Petr Navrátil | karma: 18.51 | přečteno: 470 ×
Poslední články autora