Herec Willem Dafoe na festivalu v Karlových Varech? Velké překvapení se letos nekoná...

21. 06. 2016 15:10:10
Dnes Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oznámil letošní hvězdu festivalu. Nečekejte ovšem velké jméno typu Meryl Streep nebo George Clooney. Je to usedlý, málo známý, kvalitní herec Willem Dafoe. Lidé si říkají: "Proč on"?

Volba tohoto herce je diskutabilní, na jednom se ale lidé shodují, pan Dafoe je sice kvalitní herec nominovaný na dva Oscary, jenže pro festival není správným vodítkem jako pánové John Travolta, Mel Gibson a Richard Gere v minulých ročnících. Další negativní věc je ta, že pan Dafoe je zkrátka pro české diváky příliš málo známý, znají ho jen ti, kteří mají svět filmu jako koníček.

Takže, ani letos se nedočkáme hvězdy typu Glenn Close, Sigourney Weaver či Meryl Streep. Zkrátka proto, že podle festivalu nemají čas. S tím bych zase tak nesouhlasil, nýbrž paní Close a Weaver momentálně žádný film nenatáčejí a pobývají doma v New Yorku, takže pár dní volna v nejhezčích lázních v Česku by jistě ocenily. Je samozřejmě jasné, že výběr hvězdných hostů trvá hodně dlouho, proč ale píšu tento článek? Protože by mě zajímalo, jestli pořadatelé a lidé, co navrhují laureáty ceny, vůbec navrhli nebo je napadly hvězdná jména typu: Sigourney Weaver, Glenn Close, Meryl Streep, Nicole Kidman, Emma Thompson, Tilda Swinton, Kim Basinger, Maggie Smith, Bette Midler, Jodie Foster, Dustin Hoffman, Bill Murray, Denzel Washington, George Clooney, Barbra Streisand, Jane Fonda, Tom Hanks, Michael Caine, Shirley MacLaine, Colin Firth, Julie Andrews, Ian McKellen, Laura Linney, Cate Blanchett, Julianne Moore, Jack Nicholson, Liam Neeson, John Goodman, Sean Penn a jiní...

Jistě, že nemám žádné výhrady proti panu Dafoeovi, je to velmi dobrý herec známý z filmů Anglický pacient, Nymfomanka, Spider-Man, Četa nebo Prázdniny pana Beana. Jen jsem výběrem jeho jména zaskočený a jistě nejsem sám. Pan Dafoe by si cenu zasloužil až za několik let, dle mého názoru, je příliš brzo mu udělit cenu za mimořádný přínos světové kinematografii. Mezi lidmi se také šušká o sexismu a o tom, že dlouho nebyla ve Varech oceněna žena. Naposledy v roce 2012 Helen Mirren a Susan Sarandon. Před nimi ještě v roce 2011 Judi Dench.

Letošní program festivalu ale začne slibně. 1. července 2016 má světovou premiéru snímek Anthropoid. Premiéry se tudíž zúčastní herci z filmu v čele s Jamiem Dornanem, který se k nám po roce opět vrátí, Charlotte Le Bon, Toby Jones nebo Anna Geislerová.

Co vedlo pořadatele k výběru hlavní hvězdy? Možná rozpočet, volno dané hvězdy nebo prestiž festivalu. Když jsem psal svůj seznam kandidátů na Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii na facebookový profil festivalu, napsali mi, že mají inspirace až až. Jde vidět, že asi ne.

Jestli bude mít Willem Dafoe ve Varech úspěch, se teprve ukáže, snad ne negativně.

Autor: Petr Navrátil | úterý 21.6.2016 15:10 | karma článku: 9.94 | přečteno: 443x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 376

Zdravím, jmenuji se Petr a je mi 21 let. Rád bych se s vámi podělil o zajímavé informace ze světa celebrit, showbyznysu, kultury či filmu. Mám také na Facebooku stránku "Svět celebrit". Doufám, že se Vám moje články budou líbit a případně děkuji za Karmu :)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...