Herečka Viola Davis dostala hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. A oprávněně

Jméno Viola Davis nově obývá Hollywoodský chodník slávy. Ve čtvrtek 5. ledna 2017 dostala Viola svoji hvězdu s pořadovým číslem 2597 a nalézt ji můžete na adrese 7013 Hollywood Boulevard u slavného hotelu Hollywood Roosevelt.

Herečka Viola Davis 

Jméno Viola, přijmení Davis. Viola Davis. Toto jméno má v Hollywoodu už desítky let nepochybně své místo. Není mnoho lidí, kteří by neviděli alespoň jediný film, kde Viola hrála. O tom ale později.

Ceremoniálu se kromě Davis zúčastnili i její rodina, přátelé i kolegové, především legendární oscarová herečka Meryl Streep, se kterou si Viola zahrála ve snímku Pochyby. Tehdy jim nádherně sekundovali Amy Adams a již zesnulý Philip Seymour Hoffman.

Ale ani taková hvězda, jako je ta její, nesvítí dlouho. Tato sympatická herečka se narodila ve městě St. Matthews v Jižní Karolíně. Má šest sourozenců a od roku 2003 je provdaná za Juliuse Tennona se kterým má dceru Genesis. Začínala v televizních filmech, ale její první zkušenosti s kamerou sahají až do roku 1996, kdy hrála ve snímku Zkouška ohněm. Známá začala být až kolem roku 2005, kdy hrála ve filmu Syriana po boku George Clooneyho. Definitivní slávu a své místo v Hollywoodu ji přinesla až role ve zmíněným filmu Pochyby. Tato role ji vynesla její první nominaci na Oscara a na Zlatý glóbus v kategoriích Nejlepší vedlejší herečka. V Roce 2009 natočila filmy Na odstřel a Ctihodný občan.

V roce 2010 přenesla na plátna kin hned čtyři filmy - Zatím spolu, zatím živi (po boku Toma Cruise a Cameron Diaz), Zneužitá, Něco jako komedie a Jíst, meditovat, milovat. V roce 2011 přišel další zlomový bod její kariery. Natočila sice jen dva filmy - Nesmírně hlasitě a neuvěřitelně blízko (po boku Toma Hankse a Sandry Bullock) a Černobílý svět (po boku Jessicy Chastain, Bryce Dalas Howard, Emmy Stone, Allison Janney či Octavie Spencer), za roli v tomto snímku získala svoji druhou nominaci na Oscara a na Zlatý glóbus v kategoriích Nejlepší herečka. Poté se Viole nabídky jen hrnuly.

V roce 2013 následovaly snímky Zmizení, trojdílný film Zmizení Eleanor Rigbyové: On, Ona a Oni, Nádherné bytosti a Enderova hra.

V roce 2014 přešla Viola z filmu opět do televize a světlo světa spatřil pilot seriálu Vražedná práva. Seriál získal neuvěřitelnou popularitu z řad kritiků i fanoušků. Viola za roli Annalise Keating získala řadu ocenění v čele s cenou Emmy, kterou vyhrála v srpnu 2015 jako první herečka tmavé pleti či Screen Actors Guild Award a další dvě nominace na Zlatý glóbus. Letos na televizních obrazovkách a u obrazovek počítačů či notebooků běží už 3. série a pochopitelně se na příští rok chystá i série čtvrtá.

Rok 2015 nebyl pro Violu nijak úspěšný, natočila sice dva další filmy - Hacker a Lila a Eve. Bohužel tyto filmy nasbíraly více kritiky než peněz a spokojené filmové fanoušky. V roce 2016 přinesla Viola filmy Sebevražedný oddíl, Custody (zatím neměl v USA oficiální premiéru) a drama Fences, kde hraje po boku oscarového Denzela Washingtona, který snímek i režíroval. Jak se kritici shodují, právě tento snímek vynese Violu opět do nebes. Už byla nominovaná opět na Zlatý glóbus (jak to dopadne se dozvíme v neděli 8. ledna 2017) a očekává se minimálně její třetí nominace na Oscara.

Za svou kariéru ztvárnila Viola přes 77 rolí ve filmech, televizi či divadle a je držitelkou 65 cen a bezmála 99 nominací.

Faktem ovšem je, že každá slavná osobnost vybraná a odsouhlasená komisí, si musí za hvězdu zaplatit 25 000 dolarů, což je v korunách něco kolem půl milionu korun. Za tyto peníze si komisí vybraná osobnost hradí ceremoniál a pravidelnou údržbu svoji hvězdy.

Dle mého názoru se o tuto brilantní herečku bát nemusíme a i kdyby to letos na Oscarech Viole za roli ve filmu Fences nevyšlo, nevadí. Tato žena je totiž jasným důkazem toho, že ke své brilantnosti a poctivému herectví tuto sošku zlatého plešouna ve své sbírce cen nepotřebuje a už teď je stejně jasné, že v budoucnosti na toho Oscárka došáhne, už ji k tomu stačí jen natáhnout pořádně ruku. Jakmile totiž na Oscara dosáhne, budu velice zvědav, za jakou skvělou roli to bude.

 

 

 

Autor: Petr Navrátil | pátek 6.1.2017 12:39 | karma článku: 15,30 | přečteno: 352x