Petr Navrátil

Herečka Allison Janney dostala hvězdu na Hollywodském chodníku slávy.

20. 10. 2016 17:32:28
Herečka Allison Janney dostala v pondělí 17. října 2016 svoji hvězdu na Hollywodském chodníku slávy. Její hvězda má pořadové číslo 2592 a nalézt ji můžete na adrese 6100 Hollywood Boulevard.

Pří zmínce jména herečky Allison Janney si zrovna u nás v České republice nikdo moc nedokáže představit o koho jde. Když si ale pozorně přečtete její seznam filmů a seriálů, kde hrála, zjistíte, že tuto sympatickou ženu vlastně znáte. Minimálně jeden film, jehož byla součástí, jste v minulosti určitě viděli. V USA se ale Allison Janney těší veliké popularity.

Jen za rok 2016 se objevila ve třech filmech, z toho dvou kasovníhch trháků Dívka ve vlaku, kde hrála detektivku, která vyšetřuje hlavní hrdinku v podání Emily Blunt a Sirotčinec slečny Peregrínové pro podívné děti, kde hrála psychložku. Třetí film se jmenuje Tallulah a je k dispozici na internetové televizi Netflix.

Ceremoniálu ze kromě Janney zúčastnila i její rodina. Svoji kamarádku a kolegyni přišla podpořit i její seriálová dcera, herečka Anna Faris, která s Allison hraje v seriálu Máma, který se vysílá i u nás a jehož čtvrtá série startuje v amerických obývácích za týden 27. října 2016. Svůj projev Allison Janney pronesla v duchu komedie, poněvadž právě těmito projevy je Allison proslulá.

Faktem ovšem je, že každá slavná osobnost vybraná a odsouhlasená komisí, si musí za hvězdu zaplatit 25 000 dolarů, což je v korunách něco kolem půl milionu korun. Za tyto peníze si komisí vybraná osobnost hradí ceremoniál a pravidelnou údržbu svoji hvězdy.

Allison Janney, celým jménem Allison Brooks Janney se narodila 19. listopadu 1959 ve městě Dayton ve státě Ohio. Její matka Macy byla herečka a otec Javis Spencer byl jazzovým muzikantem. Má dva bratry - Jaye a Hala. Jako malá snila, že se stane bruslařkou a pojede na Olympijské hry. Jenže poté, co proběhla skleněnými dveřmi a vážně si poranila nohu od tohoto snu upustila. Studovala Kenyon College a jednou se přihlásila na casting do divadelní hry, kterou režíroval nejslavnější absolvent této školy - legendární herec Paul Newman. Roli získala a Paul ji přesvědčil, aby pokračovala ve studiu herectví a studovala v Neighborhood Playhouse v New Yorku a v Royal Academy of Dramatic Arts v Londýně.Její první kontakt s filmem byl v roce 1994 ve snímku Zázrak v New Yorku. Od té doby ztvárnila cca 116 rolí, ať už ve filmech, seriálech, v divadle nebo v krátkometrážních snímcích.

Allison Janney je také držitelkou 44 cen a bezmála 53 nominací včetně pěti nominací na Zlatý glóbus. Její sbírku tvoří například sedm cen Emmy, což je nejprestižnější televizní cena neboli televizní Oscar (patří k málo herečkám, které vyhrály tolik Emmy), tři ceny Critics' Choice TV Award, dvě cenyHollywood Film Awardnebo šest cenScreen Actors Guild Award (opět jedna z mála umělců, kteří tolik těchto cen mají). Patří také mezi nejlépe placené herečky v televizi, právě díky seriálu Máma.

Vidět jste ji mohli kromě seriálu Máma například ve filmech Soukromé neřesti (1997), Šest dní, sedm nocí (1998), Americká krása (1999), Hodiny (2002), Hledá se Nemo )2003), Za Plotem (2006), Juno (2007), Láska a nedůvěra (2010), Černobílý svět (2011), Tammy a The Rewrite (2014) nebo Špion (2015).

Já osobně mám Allison Janney rád a její role ve filmu taktéž. Je to všestranná umělkyně, která do role zapojí tělo i duši, komedii i drama. Je to výborná herečka a excelentní komediantka o které toho jistě ještě hodně uslyšíme, protože na rok 2017 chystá další tři filmy. Takže překvap nás, Allison Janney!

Autor: Petr Navrátil | karma: 14.51 | přečteno: 439 ×
Poslední články autora