Petr Navrátil

Herec Willem Dafoe na festivalu v Karlových Varech? Velké překvapení se letos nekoná...

21. 06. 2016 15:10:10
Dnes Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oznámil letošní hvězdu festivalu. Nečekejte ovšem velké jméno typu Meryl Streep nebo George Clooney. Je to usedlý, málo známý, kvalitní herec Willem Dafoe. Lidé si říkají: "Proč on"?

Volba tohoto herce je diskutabilní, na jednom se ale lidé shodují, pan Dafoe je sice kvalitní herec nominovaný na dva Oscary, jenže pro festival není správným vodítkem jako pánové John Travolta, Mel Gibson a Richard Gere v minulých ročnících. Další negativní věc je ta, že pan Dafoe je zkrátka pro české diváky příliš málo známý, znají ho jen ti, kteří mají svět filmu jako koníček.

Takže, ani letos se nedočkáme hvězdy typu Glenn Close, Sigourney Weaver či Meryl Streep. Zkrátka proto, že podle festivalu nemají čas. S tím bych zase tak nesouhlasil, nýbrž paní Close a Weaver momentálně žádný film nenatáčejí a pobývají doma v New Yorku, takže pár dní volna v nejhezčích lázních v Česku by jistě ocenily. Je samozřejmě jasné, že výběr hvězdných hostů trvá hodně dlouho, proč ale píšu tento článek? Protože by mě zajímalo, jestli pořadatelé a lidé, co navrhují laureáty ceny, vůbec navrhli nebo je napadly hvězdná jména typu: Sigourney Weaver, Glenn Close, Meryl Streep, Nicole Kidman, Emma Thompson, Tilda Swinton, Kim Basinger, Maggie Smith, Bette Midler, Jodie Foster, Dustin Hoffman, Bill Murray, Denzel Washington, George Clooney, Barbra Streisand, Jane Fonda, Tom Hanks, Michael Caine, Shirley MacLaine, Colin Firth, Julie Andrews, Ian McKellen, Laura Linney, Cate Blanchett, Julianne Moore, Jack Nicholson, Liam Neeson, John Goodman, Sean Penn a jiní...

Jistě, že nemám žádné výhrady proti panu Dafoeovi, je to velmi dobrý herec známý z filmů Anglický pacient, Nymfomanka, Spider-Man, Četa nebo Prázdniny pana Beana. Jen jsem výběrem jeho jména zaskočený a jistě nejsem sám. Pan Dafoe by si cenu zasloužil až za několik let, dle mého názoru, je příliš brzo mu udělit cenu za mimořádný přínos světové kinematografii. Mezi lidmi se také šušká o sexismu a o tom, že dlouho nebyla ve Varech oceněna žena. Naposledy v roce 2012 Helen Mirren a Susan Sarandon. Před nimi ještě v roce 2011 Judi Dench.

Letošní program festivalu ale začne slibně. 1. července 2016 má světovou premiéru snímek Anthropoid. Premiéry se tudíž zúčastní herci z filmu v čele s Jamiem Dornanem, který se k nám po roce opět vrátí, Charlotte Le Bon, Toby Jones nebo Anna Geislerová.

Co vedlo pořadatele k výběru hlavní hvězdy? Možná rozpočet, volno dané hvězdy nebo prestiž festivalu. Když jsem psal svůj seznam kandidátů na Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii na facebookový profil festivalu, napsali mi, že mají inspirace až až. Jde vidět, že asi ne.

Jestli bude mít Willem Dafoe ve Varech úspěch, se teprve ukáže, snad ne negativně.

Autor: Petr Navrátil | karma: 9.94 | přečteno: 443 ×
Poslední články autora